Hoppa till huvudinnehåll

Swedbank rivstart 2017 års vinnare

SÅNI Innovation

Sofia Nordell

SÅNI i Sundsvall har skapat en app som får ungdomar att äta sin skolmat, minskar svinnet och sopkostnaderna samt ökar bruttovinsten. Bra för skolorna, eleverna, restauratörerna, producenterna – och för miljön.

Swedish Hydro Solutions

Jakob Sjöberg, Ingrid Lindqvist, Anders Lindqvist

Swedish Hydro Solutions i Alingsås erbjuder hållbara vattenreningslösningar för industri-, bygg- och entreprenadbranschen. Tekniken har visat både hög säkerhet för miljön och effektiva reningsresultat.

Epishine

Emma Woxlin

Epishine i Norrköping har utvecklat en metod för att tillverka solceller på ett resurseffektivt, billigt och skalbart sätt. Vilket möjliggör trådlös energiförsörjning till sensorer för den växande Internet of Things-marknaden. Potentialen för storskalig produktion öppnar också möjligheten att erbjuda ren elektricitet till människor som tidigare inte har haft råd.

NWE

Martin Engman, Thomas Stenberg, Eric Lindgren

NWE i Forsa har skapat en metod för robust kvalitetssäkring av svetsförband. Den möjliggör bättre nyttjande av höghållfast stål och sänker produktionskostnaderna. Vilket kan bidra till att Sverige behåller sin ledande position inom fordons och verkstadsindustrin.

FlyPulse

Sebastian Wallman, Jan Björn

FlyPulse i Trollhättan har skapat ett drönarsystem för transport av hjärtstartare till svårtillgängliga områden, dit dagens utryckningsfordon kan ha väldigt svårt hinna fram i tid. Att få hjärtstartarna på plats i tid kan kraftigt förbättra chanserna för överlevnad hos hjärtstoppspatienter.

Worldish

Oskar Aagaard Fransson, Naveen Sasidharan, Abhishek Jacob Chethikatt

Worldish i Linköping har utvecklat det digitala översättningsverktyget Helen, som överbryggar språkbarriärer mellan patienter och personal inom sjukvården. Appen möjliggör en snabbare tillgång till vård för patienterna – och en bättre arbetssituation för vårdpersonalen.

HealthAlgae Sweden

Marcus Nyberg

HealthAlgae Sweden i Uppsala har utvecklat en ny metod för att odla hälsosamma ätbara alger, med en sluten, steril och helt inomhus-baserad process. Produktionen använder förnybar energi, och mindre vatten än vad som används i konventionellt jordbruk.

POOW Applications

Björn Cronzell

POOW Applications i Malmö har med appen The Food Hero skapat ett interaktivt och roligt verktyg för att hjälpa barn som lider av ätsvårigheter. För både föräldrar och sjukvård som vill hjälpa barn att börja äta.

GLOBHE DRONES

Helena Samsioe

GLOBHE DRONES i Stockholm är ett drönarföretag som erbjuder effektivare kartläggning, godstransporter, datainsamling, film och fotografering. Särskilt fokus har man på utsatta områden med besvärlig infrastruktur – där man bland annat erbjuder wifi när infrastrukturen ligger nere.

Cellevate

Albin Jakobsson, Maximilian Ottosson

Cellevate i Lund skapar med unik nanoteknologi nya modeller för läkemedelsutveckling, med potential att strömlinjeforma sättet läkemedel utformas på. Vilket bidrar till en både billigare och snabbare läkemedelsutveckling – och färre djurförsök.