Hoppa till textinnehållet

Nyckelkund

Tips, nyheter och erbjudanden

Nu är sommaren här!

För många är sommaren lika med semestertider. I dessa coronatider kommer den här sommaren bli annorlunda för de flesta. Sannolikt kommer vi resa mindre utomlands och istället göra kortare utflykter inom Sverige. Och många klassiska turistattraktioner har stängt eller begränsat sina öppettider. Men detta ger också möjligheter att tänka nytt, att gå utanför det vanliga mönstret och upptäcka nya semesterfavoriter. Här kommer några ekonomitips inför semestern som jag hoppas du kan ha nytta av.

  • Oavsett vad du hittar på i sommar är det en bra start att göra en semesterbudget och att sätta ett tak för vad semestern får kosta.
  • Sverige är vackert, särskilt på sommaren. Passa på att vara ute så mycket som möjligt och besök gärna platser du inte varit på. Oftast finns det mycket att upptäcka i närheten av där man bor. En smarrig hemmafixad picknick och en upptäcktsfärd i naturen gör gott för både själ och plånbok.
  • Sommar på en burk – besök odlare som erbjuder självplock av grönsaker och bär. En rolig upplevelse och du kan göra mycket gott av det du plockat som du kan ta fram när vintermörkret faller.
  • Semestrar du hemma med familjen så ta reda på vad din kommun erbjuder för sommaraktiviteter.
  • Utmana familjen eller vänner i att hitta på de roligaste aktiviteterna som inte kostar något.
  • Har du barn? Ge dem en egen liten semesterkassa att hantera. Det leder sannolikt till mindre tjat om pengar och tråkiga diskussioner om aktiviteter och nöjen. På köpet lär sig barnen att pengar inte bara kommer, man behöver planera och välja vad de ska räcka till.
  • Lura tjuven – om du reser bort berätta gärna det för dina grannar och be dem hålla lite koll, vattna blommor, ta hand om posten och se till att din bostad ser bebodd ut. Tänk även på vad du delar för information om dig och din familj i sociala medier under semestern. Informationen kan locka obehöriga till ditt hem.

Sommarlov på liten budget

Till sist: Kom ihåg att det viktiga är att vara ledig och kunna styra över sin tid och att få vara tillsammans med sina nära och kära. Om det är hemma i trädgården eller på balkongen eller vid en liten sjö eller i en stad spelar mindre roll.

Ha en trevlig sommar!

Arturo Arques, Swedbanks och sparbankernas privatekonom