Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Val i Europa

Under 2017 går ett antal länder i Europa till valurnorna. De potentiella effekterna för EU-samarbetet och för ländernas ekonomiska politik är stora. Finansmarknaderna följer därför valen noga. Efter utfallen under våren ser vi viss ljusning i den politiska riskbilden men ännu stundar bland annat ett mycket viktigt val till den tyska Förbundsdagen.

Swedbank Makroanalys bevakar valen och vi samlar informationen på denna sida.

Aktuellt om valen i Europa

Makrofokus: Tydlig högervind i Österrike

Gårdagens parlamentsval blev en tydlig högerseger med stora framgångar för de Konservativa (ÖVP) och Frihetspartiet (FPÖ). Den unge partiledaren i ÖVP Sebastian Kurz (31) väntas nu få uppdraget att bilda regering. Mycket talar för att de kommer att försöka bilda regering tillsammans med det högerpopulistiska FPÖ.

Läs analysen

Makrofokus: Österrike går till stökigt val på söndag

Supervalåret 2017 i Europa börjar lida mot sitt slut. Sist ut av de intressanta valen i år är Österrike där nyval hålls på söndag. Nyval utlystes i våras efter att det uppstått grus i maskineriet i samarbetet mellan regeringspartierna De Konservativa (ÖVP) och Socialdemokraterna (SPÖ).

Läs analysen

Makrofokus: Tyskland går till val på söndag – fördel Merkel

På söndag går Tyskland till val för att rösta fram en ny Förbundsdag. Opinionsmätningarna tyder på en klar seger för det kristdemokratiska CDU/CSU och den sittande förbundskanslern Angela Merkel. Det är dock långt till egen majoritet och en seger kan därför följas av eftertänksamhetens kranka blekhet.

Läs analysen

Makroanalys: Det europeiska supervalåret fortsätter

Den politiska risken i Europa har minskat under vintern och våren även om det är för tidigt att helt blåsa faran över. Populistpräglade partier har rönt bakslag i flera länder och i Frankrike vann den reforminriktade Emmanuel Macron makten.

Läs analysen

Makroanalys: Macron får majoritet, men mindre än väntat

Enligt preliminära resultat från det franska inrikesministeriet får La République en Marche (LREM) och dess allierade Mouvement Démocrate (MoDem) 350 mandat i Nationalförsamlingen, medan den samlade oppositionen når 227 mandat.

Läs analysen

Makroanalys: Macrons prognostiserade majoritet växer

Färska prognoser från opinionsinstituten ger vid handen att Frankrikes president Macron kommer att få en mycket stor majoritet bakom sig. Hans La République en Marche (LREM) väntas enligt mätningarna få mellan 440 och 470 av Nationalförsamlingens totalt 577 mandat. Detta kan ge fortsatt räntelättnad.

Läs analysen

Makrofokus: Tories får stöd av nordirländska DUP

Tories vill samarbeta med det nordirländska partiet Democratic Unionist Party (DUP). Det skulle precis räcka till för att få majoritet i parlamentet men inte mycket mer än så. Risken är att de inrikespolitiska spänningarna och sårbarheterna kvarstår – det som motiverade Theresa May att påkalla nyval. Theresa May väntas bli kvar som premiärminister, i alla fall tills vidare.

Läs analysen

Makrofokus: Hängt parlament i UK, osäkerheten består

Inget av de stora partierna fick egen majoritet i det brittiska parlamentsvalet. Tories förblev det största partiet. Ett högt valdeltagande och en lyckad kampanj av Labour kan vara två förklaringsfaktorer till att Tories tappade flera platser i parlamentet.

Läs analysen

Makrofokus: Macrons République en Marche ligger bra till

Macrons nybildade la République en Marche (LREM) ser ut att göra ett betydligt bättre val än vad analytikerkollektivet bedömde möjligt för ett par månader sedan då de, enligt opinionsmätningar, går mot att bli största parti överlag i den första valomgången.

Läs analysen

Makrofokus: Tory-seger med knapp marginal att vänta

Det som först verkade avgjort redan innan det påbörjades har nu hettat till på riktigt. Conservatives (kallat Tories hädanefter) övertag på 20 p.e. i april har mer än halverats och flera terrordåd har nyligen skakat Storbritannien.

Läs analysen

Makrofokus: Fördel Merkel efter CDU-seger i NRW

Gårdagens delstatsval i Nordrhein-Westfalen (NRW) resulterade i ett svidande nederlag för den sittande delstatsregeringen, SPD och Die Grünen. Klara vinnare blev CDU och FDP som med mycket knapp marginal får egen majoritet i delstatsparlamentet.

Läs analysen

Makrofokus: Nytt bakslag för SPD i delstatsval

Gårdagens delstatsval i Schleswig-Holstein resulterade i ett tydligt nederlag för den sittande delstatsregeringen (SPD-Die Grunen och SSW) under ledning av Torsten Albig. Valvinnare blev Daniel Günther och CDU som länge låg tydligt efter SPD i opinionsmätningarna.

Läs analysen

Makrofokus: Macronvinst ger lättnad och arbetsro

Preliminära resultat, då >99,9 procent av rösterna är räknade, ger vid handen att Macron uppnått 66,1 procent av de godkända rösterna medan Le Pen fått 33,9 procent. Valdeltagandet på preliminära 74,6 procent är det lägsta i en andra omgång sedan 1969.

Läs analysen

Makrofokus: Macronvinst sannolikt, men inte klart ännu

Macron har omkring 20 procentenheters övertag över Le Pen Opinionsmätningarna visar fortsatt Macron i tydlig ledning inför den andra och avgörande omgången av det franska presidentvalet nu på söndag 7 maj. Detta borde därför leda till en relativt komfortabel seger för mittenkandidaten, men vi vill ändå varna för att ta utfallet för givet.

Läs analysen

Makrofokus: Den tyska valtemperaturen stiger

På söndag, i skymundan av den avgörande presidentvalsomgången i Frankrike, går invånarna i den nordtyska delstaten Schleswig-Holstein till valurnorna för att rösta fram ett nytt delstatsparlament. Detta är den andra riktiga värdemätaren på kort tid inför förbundsdagsvalet i september.

Läs analysen

Makrofokus: Duell mellan Macron och Le Pen väntar

2017-04-24
Preliminära valresultat från det franska presidentvalets första runda då 97 procent av rösterna har räknats ger vid handen att Macron och Le Pen gått vidare. Fillon och Hamon har båda erkänt sig besegrade och uppmanar sina väljare att rösta på Macron.

Läs analysen

Makrofokus: Brittiskt nyval - än är inte sista ordet sagt

2017-04-20
Premiärminister Theresa May har utlyst nyval, vilket en kvalificerad majoritet i Underhuset bifallit, till 8 juni. Hon har motiverat nyvalet med att splittringen inom brittisk politik försämrar landets möjlighet till lyckade EU-förhandlingar. May vill dessutom söka ett större stöd för Brexit-planen och den politik hon vill föra istället för den hon ärvt.

Läs analysen

Makrofokus: Dött lopp - stor osäkerhet inför söndagens val

2017-04-20
Samtliga fyra toppkandidater kan de facto avancera. Många väljare är fortsatt osäkra hur, och om, de ska rösta. Marknaderna stålsätter sig inför helgen, men utan panik.

Läs analysen

Snabbkommentar: Brexit – De facto ny folkomröstning om Brexit

2017-04-18
Marknaden tas med förvåning på nyval i Storbritannien Premiärminister Theresa May har just meddelat att Storbritannien går till nyval den 8 juni. Beskedet tog marknaden med förvåning eftersom May vid flera tillfällen tidigare (ex. precis innan hon tillträdde som PM, i hennes första stora intervju och i hennes jultal) dementerat att ett nyval innan 2020 ska hållas.

Läs nyheten

Makrofokus: Skifte inom franska vänstern ger ny riskbild

2017-04-12
En tydlig opinionsförändring har på sistone setts på vänstersidan inför det stundande presidentvalet. Socialistpartiets (PS) Hamon är i opinionsmässigt fritt fall. Han samlar i nuläget endast ca 9 procent av väljarna och ligger på femte plats. Istället är det vänsterradikale Mélenchon (France Insoumise) som gått som en raket efter att bland annat ha gjort bra ifrån sig i TV- debatter.

Läs nyheten

Makrofokus: Minskad oro inför valet i Nederländerna

2017-04-10
I de senaste opinionsmätningarna har Geert Wilders populistiska Frihetsparti (PVV) tappat stöd och är nu akterseglade bakom regeringspartiet Liberalerna (VVD). Mindre partier såsom
Kristdemokraterna (CDA), Socialistpartiet (SP) och Demokrater 66 (D66) har tagit mark. EU- och invandringsfientliga Frihetspartiet verkar dock ta en rejäl valvinst och risken att de kan bli det största partiet finns kvar.

Läs analysen

Makrofokus: Brexit - klockan börjar ticka

2017-03-29
Tärningen kastas idag – nästa drag är EU:s. Sverige ställer sig bakom EU:s krav. Få efterverkningar på svensk handel hittills.

Läs analysen

Makrofokus: Fördel Macron efter gårdagens debatt

2017-03-21
Baserat på opinionsläget var Macron den främsta måltavlan i gårdagens TV-sända debatt mellan de fem huvudkandidaterna. Ingen solklar vinnare utkristalliserades, men Macron gick stärkt ur debatten trots bristande erfarenhet.

Läs analysen

Makrofokus: Bakslag för populismen i Nederländerna

2017-03-16
Parlamentsvalet i Nederländerna blev en överraskande framgång för premiärminister Mark Rutte, jämfört med de senaste månadernas dystra prognoser. Geert Wilders Frihetsparti nådde däremot inte upp till
förväntningarna men blir näst största parti. En utdragen och komplicerad regeringsbildning är nu att vänta i ett fragmenterat parlament.

Läs analysen

Makrofokus: Saarland första testet för Schulz popularitet

2017-03-27
Sedan det stod klart i februari att Martin Schulz blir SPD:s förbundskanslerkandidat istället för den tippade men impopuläre Sigmar Gabriel har ett dramatiskt omslag skett i den tyska väljaropinionen. SPD har ryckt fram kraftigt och ligger nu i det närmaste jämsides med Angela Merkels.

Läs nyheten

Makrofokus: Bakslag för populismen i Nederländerna

2017-03-16
Parlamentsvalet i Nederländerna blev en överraskande framgång för premiärminister Mark Rutte, jämfört med de senaste månadernas dystra prognoser. Geert Wilders Frihetsparti nådde däremot inte upp till förväntningarna men blir näst största parti. En utdragen och komplicerad regeringsbildning är nu att vänta i ett fragmenterat parlament.

Läs nyheten

Makrofokus: Euron i vågskålen i franskt presidentval

2017-03-02
Mätningar tyder på Macron-vinst, Le Pen tar hem omgång 1 Marine Le Pen ser ut att gå segrande ur den första valomgången. Emmanuel Macron antas få näst flest röster och bli tvåa, medan Francois Fillon ser ut att bli trea, inte så långt efter Macron. Detta skulle innebära att Le Pen ställas mot Macron i den andra, avgörande valomgången.

Läs nyheten

Makrofokus: Nederländerna den första valrysaren

2017-02-27
Nederländerna går till parlamentsval den 15 mars. Geert Wilders Frihetsparti (PVV) ser ut att bli en valvinnare, även om glöden har falnat något på sistone. Enligt de senaste opinionsmätningarna har regeringspartierna hämtat igen lite och det största, Liberalerna, har trots allt möjlighet att förbli det största partiet.

Läs nyheten