Skip to content

Pressmeddelanden

Two women
Fryksdalens Sparbank anordade Stora vårstädningen för tredje året i rad.

Pressmeddelande 2023-05-29

700 ungdomar storstädade Värmland

Lördagen den 13 maj krokade de värmländska sparbankerna arm med de lokala idrottsföreningarna, Städa Sverige och näringslivet och gjorde stora delar av Värmland renare och finare. 700 ungdomar och ledare från 30 idrottsföreningar plockade tillsammans upp hela 2,7 ton skräp under städdagen.

Det var ungdomar och ledare i 30 olika lokala idrottsföreningar som utförde områdesstädningen under en förmiddag. Samtliga som deltog fick genomgå en utbildning i miljökunskap inför städningen för att kunna sortera skräpet rätt.

2,7 ton skräp och 180 000 kr till föreningslivet

Totalt 2,7 ton skräp kunde plockas bort från naturen i ett flertal kommuner. Det mesta som plockades upp bestod av brännbart avfall, men även mycket pant och även några säckar med miljöfarligt avfall togs om hand. Föreningarna som deltog fick ansvara för varsitt städområde och fick ersättning för sitt arbete vilket innebär att totalt 180 000 kr nu kommer att delas ut till föreningslivet från sparbankerna och de lokala företag som är med i projektet.

Minskad nedskräpning i Fryksdalen och premiär i västra Värmland

Fryksdalens Sparbank gjorde städaktiviteten för tredje året och skräpmängden har minskat betydligt i området sedan starten. - Vi ser att den här aktiviteten ger resultat och att nedskräpningen minskat generellt i de städområden där föreningarna har gjort en insats under de här tre åren, säger Anna Öhgren Bodén, projektledare på Fryksdalens Sparbank.

För Westra Wermlands Sparbank var det första gången som det plockades skräp ib verksamhetsområdet och Cecilia Björkengren, marknadschef på banken säger så här om dagen – Vi är överväldigade över energin och entusiasmen hos våra föreningars ungdomar och vuxna som ställde upp, en rolig och solig dag helt enkelt!

Även föreningarna fick lämna kommentarer om städdagen. - Städuppdraget ger både kunskap och nytta för miljön. Ungdomarna hade dessutom en rolig dag och utförde uppgiften noggrant och seriöst. säger Magnus Bengtsson Jössefors IK:s ordförande.

Kontakt

Anna Öhgren Bodén, Fryksdalens Sparbank 0565-17415

Cecilia Björkengren, Westra Wermlands Sparbank 0570-848 77

Pressmeddelande 2023-05-15

Stor vårstädning för tredje året i rad

Lördag 13 maj deltog drygt 300 ungdomar och ledare i femton lokala idrottsföreningar i en stor vårstädning runt om i Sunne och Sysslebäck. Det är tredje gången som Fryksdalens Sparbank arrangerade den stora vårstädningen som sker tillsammans med Sunne och Torsby kommuner, flera lokala företag och Städa Sverige som är idrottens egen miljöorganisation.

-Det är tredje året i rad som Fryksdalens Sparbank arrangerade Stora vårstädningen tillsammans med idrottsföreningar och näringsliv i vårt verksamhetområde och under de två tidigare åren har vi totalt samlat in 5,7 ton skräp, säger Urban Rohdin, vd på Fryksdalens Sparbank. 

Föreningarna som deltog fick ansvara för varsitt städområde och fick ersättning för sitt arbete. Det var ungdomar och ledare i de lokala idrottsföreningarnas som utförde städningen och alla som deltog fick genomgå en utbildning i miljökunskap inför städdagen.

Drygt 300 personer i femton lokala idrottsföreningar kommer att vårstäda Sunne, Gräsmark, Lysvik, Rottneros (Sunne Ski & Bike), Västra Ämtervik, Östra Ämtervik, Stöllet, Likenäs, Branäs och Sysslebäck.

- Den här aktiviteten är bra för både vår närmiljö och ger lite extra klirr i kassan till föreningarna, säger Urban Rohdin som tillsammans med ett gäng medarbetare själv vara med under vårstädningen.

Det lokala näringslivet är med i projektet
Även i år har Fryksdalens Sparbank knutit till sig flera lokala partners, både i Sunne och Sysslebäck. De företag och organisationer som är medfinansiärer i projektet är Driconeq, Vildmark i Värmland, Näckåns Energi, Fastighetsbyrån i Sunne och Torsby, Sunne Ski & Bike, Selma Spa, Branäs, Sunne och Torsby kommun, Tuab, Mitt Sunne och Optipack. Coop i Sunne och Sysslebäck bjuder alla miljöhjältar som städar på fika under dagen.

De föreningar som städade i år var Ämterviks FF, Västra Ämterviks IF, Gräsmark GoIF, Lysviks IF, IS Emtarna, IFK Sunne Fotboll, Mallbackens IF Sunne, KFUM Sunne Basketbollklubb, Sunne Skridskoklubb, Sunne Ryttarförening, Sunne Alpina Klubb, Kvistbergsskolans IF, Finnskoga IF och Nordvärmlands FF.

Stora delar av Värmland städades under helgen
Städningen har även spridit sig till andra delar av Värmland och Westra Wermlands Sparbank arrangerade en liknande städaktivitet för första gången i sitt verksamhetsområde samma dag. Totalt var det därmed 30 föreningar med över 600 deltagare som gjorde en gemensam insats för miljön denna dag i Värmland.

Allt skräp som samlades in kommer att vägas och frågan är om det blivit mindre skräp i år eller om fjolårets vikt på  3,2 ton kommer att överstigas.

Kontaktpersoner
Urban Rohdin, vd tel 0565-174 17
Anna Öhgren Bodén, kommunikatör tel 0565-175 15
Katarina Ridderberg, projektledare Städa Sverige, 0730-58 82 79

 

Tidigare pressmeddelanden

Urban Rohdin outside Fryksdalens Sparbank
Fryksdalens Sparbank investerar på kontoret i Sunne. Bankens vd Urban Rohdin har dammat av spaden som användes vid första spadtaget för nuvarande kontoret som stod klart 1986.

Pressmeddelande 2023-03-20

 

Fryksdalens Sparbank bygger om huvudkontoret

Under hösten 2023 kommer Fryksdalens Sparbank att påbörja en omfattande renovering av sitt kontor i Sunne.

-Vår nuvarande banklokal invigdes 1986 och behöver nu genomgå en större ”make over” för att våra kunder skall få en ännu bättre upplevelse när de är här och träffar oss, säger Urban Rohdin, vd på Fryksdalens Sparbank.

 

Bankkontoret har snart 40 år på nacken och förutom en övergripande renovering, så ska byggnaden även anpassas till nutidens krav på både fysisk säkerhet och informationssäkerhet. – Vi vill att banken fortsatt ska vara en trygg och säker mötesplats, för så väl kunder som för vår personal, säger Rohdin.

 

Ombyggnationen ska enligt planen starta under hösten 2023 och banken har ambitionen att hålla öppet under hela byggtiden. -Vi ska göra byggprojektet så smidigt och tillgängligt som möjligt för våra kunder, även under byggtiden, säger Rohdin.

 

Innan Fryksdalens Sparbank byggde det nuvarande huset på Storgatan, bedrev de verksamheten i det nuvarande kommunhuset. Den byggnaden invigdes 1956 när banken firade 100 år. När banken firade 130 år invigdes det nuvarande kontoret. - 1986 investerade den dåvarande bankledningen i kvalitet och tack vare det så kan vi återanvända en hel del material, berättar Rohdin.

 

Att bygget ska vara hållbart för framtiden är en viktig fråga för banken. -Någon kanske undrar varför vi investerar i en ombyggnation just nu när det är oroliga tider, men vi bygger för framtiden och planerar att finnas här i minst 150 år till.
 

Kontakt
Urban Rohdin
vd, Fryksdalens Sparbank
0565-174 17
urban.rohdin@fryksdalenssparbank.se

Pressmeddelande 2022-12-16

 

Banken öronmärker pengar för energiomställning i föreningslivet

När energipriserna stiger är det många som blir drabbade, inte minst föreningslivet som har fastigheter som ska värmas upp. Fryksdalens Sparbank har nu öronmärkt en halv miljon till ideella föreningar som vill ställa om till mer hållbara energikällor.

 

-Nu kan ideella föreningar söka bidrag från oss till investeringar i mer hållbar energi till sina fastigheter, säger Urban Rohdin, vd på Fryksdalens Sparbank. Det kan till exempel vara installation av solpaneler eller byte från direktverkande el till värmepump.

 

Föreningarna kan få ett bidrag av banken på upp till 20 procent av den totala finansieringen med ett tak på 50 000 kr.

 

-Fryksdalens Sparbank har inga aktieägare som kräver del av bankens vinst, utan delar av vinsten avsätts av våra huvudmän för att gå tillbaka till satsningar som är bra för samhället och hållbarhet är en kärnfråga för oss, säger Urban Rohdin.

 

Mer information om hur du ansöker finns på här

 

Kontakt
Urban Rohdin
vd, Fryksdalens Sparbank
0565-174 17
urban.rohdin@fryksdalenssparbank.sePressmeddelande 2022-12-06

 

Sparbanksbössan ska hjälpa barn på flykt från krig
- bankerna samlar tillsammans för Musikhjälpen

 

Ett trettiotal sparbanker i Sverige går nu samman för att bidra till Musikhjälpens viktiga insamling som i år har temat ”För en tryggare barndom på flykt från krig”. Insamlingen heter Sparbanksbössan och målet är att tillsammans få in så mycket pengar som möjligt.

 

– Varje år ger vi en julslant till en förening eller projekt som gör gott för samhället. I år skänker vi de pengarna till sparbanksbössan, som är ett initiativ från Leksands Sparbank. Vi hoppas att fler vill vara med och bidra och har du tänkt att skänka en slant till Musikhjälpen i år, gör det gärna genom vår bössa, uppmanar Urban Rohdin, vd på Fryksdalens Sparbank.
Sparbanksbössan är öppen mellan den 5 och 31 december. Alla som vill kan bidra med valfri summa, genom att swisha eller göra en kortbetalning och hittas på Musikhjälpens hemsida https://bossan.musikhjalpen.se/sparbanksboessan
Varför går Sparbankerna ihop och gör det här?

 

– I vanliga fall stöttar Sparbankerna mest lokala initiativ, på de orter där vi finns. Det gör vi fortfarande. Men när vi går samman är vi också starka nationellt, säger Jonas Heimer, initiativtagare till bössan och marknadschef på Leksands Sparbank.

 

Fakta om Musikhjälpen
Musikhjälpen är ett insamlingsevenemang som funnits i Sverige sedan 2008. Varje år sätter sig tre kända profiler i en bur och sänder i 144 timmar direkt dygnet runt i Sveriges Radio P3 och i SVT/ SVT Play för att tillsammans med Radiohjälpen uppmärksamma och på olika vis samla in pengar till en undanskymd mänsklig katastrof. Årets tema är: ”För en tryggare barndom på flykt från krig”. Musikhjälpen sänds mellan 12 december och 18 december.

Om Sparbankerna
Sparbanken är din lokala bank. Den ger tillväxt till både dig och din ort. Förra året bidrog Sparbankerna med över 800 miljoner kronor till lokala samhällsinitiativ.

 

I Sverige finns 58 Sparbanker, som tillsammans utgör en betydande del av den finansiella infrastrukturen utanför storstäderna.

 

Kontakt
Urban Rohdin, 0565-174 17, urban.rohdin@fryksdalenssparbank.se

Pressmeddelande 2022-09-19

 

Sparbankerna har nöjdast kunder i år igen

 

Privat- och företagskunder har fått tycka till om sina banker och åter igen hamnar Sparbankerna på förstaplats med nöjdast kunder. Detta framgår av Svenskt Kvalitetsindex årliga kundundersökning Bank 2022.


Ett krig i vårt närområde har kastat in Europa i en ny kris. Den ekonomiska och politiska instabilitet som följt har påtagligt påverkat företag och människor på ett annat sätt än under pandemin. I undersökningen konstateras att både privatkunder och företagskunder blivit mer kravställande och mindre nöjda.

 

En ny, osäker och oförutsägbar tid förändrar kundernas behov, krav och förväntningar. Nu söks trygghet, stabilitet och pålitlighet. Därför backar framför allt nischbankerna i årets undersökning.

 

– Det är glädjande att se att Sparbankerna åter igen har Sveriges nöjdaste kunder. Det är ett kvitto på vårt kundnära arbete och på vår starka lokala förankring, säger Björn Elfstrand VD för Sparbankernas Riksförbund.

 

En trend som pågått några år är att privata bankkunder i större utsträckning hanterar alla sina bankärenden själva. Detta betyder att de digitala tjänsterna måste fungera bättre och bättre och vara tillgängliga dygnet runt.

 

En annan tydlig trend som förstärkts under året är att digitaliseringen har svårt att ersätta det fysiska bankmötet, framför allt inom företagssegmentet, där en betydligt lägre andel av kunderna ser att digitala tjänster kommer att kunna ersätta personliga kontakter och fysiska möten.

 

– En av anledningarna till att Sparbankerna får högst betyg kan vara för att vi fortfarande är väldigt närvarande lokalt med kontor, rådgivning, kontanter och annan personlig service i alla 58 Sparbanker med över 180 kontor.

 

Något som skiljer Sparbankerna från de andra bankerna är att Sparbankerna är lokala banker där pengarna ska stanna i det lokala ekonomiska kretsloppet. Det betyder att insättarnas pengar lånas ut till privatpersoner och företagare som vill bo

och driva sin verksamhet i bankens område.

 

Över 80 % av Sparbankernas kunder har svarat att det är viktigt för mig som kund att delar av min banks vinst investeras i olika samhällsområden och att Sparbanken bidrar positivt till bygdens utveckling och tillväxt.

 

– Förra året delade Sparbankerna ut över 800 miljoner kronor till lokala föreningar, organisationer och initiativ som gjorde det bättre att bo på en ort där det finns en Sparbank.
 

Kontakt
Urban Rohdin, vd Fryksdalens Sparbank
0565-174 17
urban.rohdin@fryksdalenssparbank.se

Pressmeddelande 2022-09-09

 

Sparbanksbussen är tillbaka i Fryksdalen

 

Fryksdalens Sparbank har investerat i en ny bankbuss drygt 30 år efter den förra togs ur trafik. – Det här är vår version av mobilbank, säger vd Urban Rohdin. Från 1960 till 1990 besöktes orterna kring Sunne av en sparbanksbuss och som mest hade bussen 46 hållplatser.

 

- Den här versionen av bankbuss är ett mobilt kontor där vi kan komma ut och träffa kunder både på lokala arrangemang och även ha möjlighet att åka ut på olika orter i vårt verksamhetsområde och prata banktjänster, säger Urban Rohdin, vd på Fryksdalens Sparbank.

 

Invigning av bankbussen sker på Teatertorget i Sunne fredag den 16 september och alla intresserade är välkomna att kika in i det mobila kontoret. Busschaufförer som rattade den tidigare sparbankbussen kommer att klippa bandet.

 

-Den förra bankbussen betjänade kunder med kontanter runt om i byarna och säkerheten på den tiden var en tårgaspistol i handskfacket, berättar Urban. Den nya versionen av bankbuss kommer dock inte hantera kontanter och kommer inte att ha några fasta hållplatser, utan användas vid arrangemang och lokala tematräffar.

 

Kontakt
Urban Rohdin
0565-174 17


 

Dåvarande bankdirektör Folke Svanfeldt med chauffören Eje Nilsson vid sparbanksbussen som togs i trafik 1960.