Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Fjärde generationen har tagit över i Kisterud

Maria Persson är fjärde generationen lantbrukare i Kisterud i Västra Ämtervik. – Det var min farfars far som köpte den här gården 1926, berättar Maria. Maria och hennes man Erik Persson driver Kisterud Mjölk på gården med 120 mjölkkor och runt 250 djur totalt i besättningen.

Ett lantbrukarpar i ladugården

"Vi visste vad vi gav oss in på när vi valde det här yrket. Det gäller att både ha intresset och att man tycker att det är kul, för det är klart att det är en del slit att vara lantbrukare".

Erik Persson

Ett familjeföretag i fyra generationer

Paret Persson har drivit gården under flera år med hjälp av Marias föräldrar och syskon, men sedan ett år tillbaka har Maria tagit över ägandet. – Vi är ett familjeföretag och min familj bor runt omkring och hjälper fortfarande till på gården, säger Maria.

I Kisterud har det funnits olika verksamheter under de snart hundra år som släkten har drivit gården.
– Farmor och farfar hade både grisar och kor och min pappa födde upp grisar. När han blev mer engagerad i politiken och grisstallet behövde renoveras, så bestämde vi oss för att satsa på mjölkkor, säger Maria.

2013 byggdes mjölkladugården och paret började med 60 kor och 20 kvigor. –Vi köpte en hel besättning i starten och sedan har vi vuxit långsamt och byggt upp vår verksamhet, berättar Erik.

Frihet och ansvar

Både Maria och Erik hade tidigare jobbat på mjölkgårdar och gått på Lilleruds lantbruksgymnasium.
–Vi visste vad vi gav oss in på när vi valde det här yrket, säger Erik. –Det gäller att både ha intresset och att man tycker att det är kul, för det är klart att det är en del slit att vara lantbrukare.

Att driva en gård innebär mycket ansvar, men även en viss frihet. – Vi trivs hemma och att ha vår egen verksamhet. Det är känns väldig bra när man uppnår och överträffar sina uppsatta produktionsmål, säger Erik.

Generationsskifte tar tid

Att byta ägande på en stor gård kan ta tid och det är mycket att tänka på. –Vårt generationsskifte tog nästan tio år. Det fick ta tid, för det blev väldigt bra och har fungerat för alla inblandade, säger Maria.
Erik och Marias barn tycker att det är roligt att vara med på gården och hjälpa till, så kanske blir det en femte generation som tar över i Kisterud så småningom.

Det är enkelt att byta bank

Fryksdalens Sparbank finns till för dig som lever här. Vi är den enda banken i världen med huvudkontor i Sunne och eftersom vi saknar aktieägare som kräver del av vår vinst, går vinsten tillbaka till bygden vi lever i.

Det är enkelt att byta bank, mycket enklare än vad många tror. Välkommen som kund, du också!

Bli privatkund
Bli företagskund
Läs om fler av våra kunder